Bloeiperiode hyacinten

 • Wanneer bloeien de hyacinten in het Hallerbos?

Hallerbos hyacinten 28 april 2012

  

Vanaf 1/10/2012: voor info Hallerbos en bloei Hyacinten, zie:

In de lente loont het de moeite om regelmatig in het Hallerbos
een wandeling te maken. De voorjaarsbloeiers bezorgen het bos dan verschillende bloei- en kleurfasen.

Omdat het weer in het vroege voorjaar een belangrijke rol speelt, valt de bloei van de hyacinten niet elk jaar op hetzelfde moment.

Wie van ver moet komen en niet regelmatig het bos kan bezoeken vanaf eind maart, informeert best vanaf begin april bij het VVV-kantoor in Halle (tel 02 356 42 59) naar de toestand van de bloei van de hyacinten. Of neemt een kijkje op deze website.

De 7 à 10 dagen die volgen op het ontluiken van de beukenbladen zijn de mooiste in het bos. Het paarsblauwe van de hyacinten gecombineerd met het transparant frisgroene van de jonge beukenblaadjes geeft een sprookjesachtig effect aan het bos. De zon geraakt dan nog tot op de bloemen, maar elke dag iets minder.  

De tijd dat 1 mei het topweekend was voor de hyacinten ligt nu toch al enkele jaren achter de rug. De beuken staan dan al volop in blad en de zon geraakt niet meer tot aan de bloemen. De kleur verandert dan snel van paarsblauw naar grijsblauw. En het is net dat diep paarsblauwe tapijt dat het Hallerbos, "the blue forest", een onweerstaanbare aantrekkingskracht geeft.

Bloeigegevens 2012

 • info: op het plateau en de flanken van het Tranendal is er exploitatie dit jaar. In een aantal bestanden liggen nog stammen en kruinen. Van 1 maart tot 30 juni is er exploitatiestop en mogen ook de houthakkers niet in de bestanden (schoontijd). Dat is om de vegetatie (lentebloeiers) niet te beschadigen en de broedende vogels niet te verstoren.
   
 • 7 maart: de eerste narcissen staan in bloei.
 • 8 maart: de eerste bosanemonen bloeien, maar de plantjes en bloemen zijn nog klein.
 • 12 maart: steeds meer narcissen staan in bloei. De eerste gele sterretjes van het speenkruid kleuren de randen van de paden.
 • 16 maart: wilde narcissen geven op zonnige plaatsen het bos een geel kleurtje. De komende week wordt de mooiste periode voor de narcissen. Wie op zoek gaat naar een geel narcistapijt, brengt nu best een bezoek aan het provinciedomein in Huizingen.
 • 21 maart: de lentezon geeft de bloemen een duwtje. Paarbladig goedveil, slanke sleutelbloem, ruige veldbies en de eerste hyacinten bloeien. Het muskuskruid en de schedegeelster staan klaar om te bloeien. Elke dag staan er meer bloeiende bosanemonen, maar op witte tapijten is het nog even wachten. Zeker tot het weekend zullen de narcissen nog mooi staan.
 • 23 maart: muskuskruid, schedegeelster, dotterbloem en bosbingelkruid bloeien. Dit weekend zal nog mooi zijn voor de wilde narcissen.
  Bosanemonen leggen stilaan een wit tapijt in het bos. Maar heel veel planten moeten nog in bloei komen. Elke dag verschijnen er met de warmte meer hyacinten. Het speenkruid geeft de randen van de paden een mooi geel kleurtje.
 • 25 maart: donkersporig bosviooltje bloeit.
 • 27 maart: de narcissen zijn ver uitgebloeid. Op dit moment staan er meer hyacinten in bloei dan op hetzelfde tijdstip vorig jaar. Afwachten welke invloed het kouder weekend zal hebben. De bosanemonen staan elke dag mooier en zijn de komende dagen zeker al een bezoek waard voor wie meerdere keren naar het bos komt deze lente.
 • 28 maart: 18°,daar kunnen zelfs de hyacinten niet aan weerstaan. Op de plateaus ligt er al een licht blauwe gloed in het bos. De flanken en de valleien zijn nog groen. Bosanemonen staan al mooi in bloei op de lichtrijkere plaatsen. Sleedoorn, aardbeiganzerik, witte klaverzuring en kleine maagdenpalm bloeien. De bladeren ontluiken van de vlier, hazelaar, linde en kleine esdoorns.
 • 30 maart: hier en daar staat er nog een bloeiende narcis, maar de mooie periode voor de "paasbloemen" is voorbij. Zoals te verwachten houden de koudere dagen de hyacinten wat in toom. Op een zonnige dag is het al genieten van de bloeiende bosanemonen.
 • 2 april: in de vochtiger delen in de valleien bloeien pinksterbloemen. Onder de Douglassparen hangt een heerlijke zoete geur. De bosanemonen stelen de show op dit moment. Het Paasweekend wordt mooi met de bosanemonen in volle bloei (als ook de zon van de partij wil zijn tenminste).
 • 5 april: door de koude is de bloei wat stilgevallen. De plateaus liggen er blauwgroen bij met mooie witte vlekken bosanemonen.
 • 6 april: gevlekte aronskelk en hondsdraf bloeien. Nog heel wat hyacinten moeten tot bloei komen, zeker op de flanken en in de dalen van de valleien. De plateaus krijgen stilaan hun jaarlijks blauw kleurtje.
 • 7 april: eenbes staat al dagen in knop maar wacht om te bloeien op een iets hogere temperatuur. De bladeren van Salomonszegel steken boven de bosanemonen uit. In de valleien is het gevolg van de koude periode het best te zien: de hyacinten lopen daar zoals twee jaar geleden achter met bloeien. Voor "kortbij" foto's is er geen probleem. Er staan voldoende hyacinten in bloei naast de paden. Voor intens blauwe glooiende landschappen is het nog te vroeg.
 • 8 april: het plateau tussen de Achtdreven en de Zesdreven begint mooi blauwpaars te kleuren (driehoek Lorkendreef, Eikendreef, Zwarte Notelaarsdreef).
 • 11 april: de eiken beginnen uit te lopen. De beuken voorlopig nog niet en dat is goed nieuws voor de hyacinten. Want er moeten nog heelwat bloemen tot bloei komen, vooral in de valleien.
 • 12 april: de hyacinten kleuren de plateaus mooi blauwpaars. De beuken staan nog kaal en laten de zon tussen de aprilse grillen volop tot aan de bloemen. De valleien blijven blauwgroen gekleurd. Er staan nog veel bloemen in knop.
  Elke dag komen er meer bezoekers. Ook de eerste (buitenlandse) natuurfotografen zijn aangekomen. Van belang is om op de verharding (paden) te blijven en niet tussen de bloemen te gaan staan of zitten. Er zijn ruim 7 km officiële wandelpaden die door hyacintengebied lopen. Op veel plaatsen komen ze tot tegen de rand van het pad. Het is echt niet nodig om tussen de bloemen te lopen (en het mag ook niet, net zoals in alle bossen van het Agentschap voor Natuur en Bos).
 • 13 april: de bosanemonen staan, zelf na de regenbuien van de voorbije dagen, nog mooi. Look-zonder-look, bleeksporig bosviooltje en amandelwolfsmelk bloeien. De beuken lopen nog niet uit. De zachte glooiingen krijgen ook een blauwpaars kleurtje. De steilere flanken staan nog blauwgroen.
 • 14 april: nog geen uitlopende beukenknoppen. Alle zonlicht kan nog tot aan de hyacinten.
 • 15 april: de bosanemonen hebben hun beste tijd gehad en de eerste beginnen te verwelken. Door de aanhoudende lage temperatuur blijft de bloei van de hyacinten in de valleien achter. Gelukkig blijven ook de jonge beukenbladeren nog in de knoppen zitten. De beuken in de onderetage hebben wel al frisgroene blaadjes.
 • 17 april: de knoppen van de beuken lopen nog niet uit, maar ook de hyacinten in de valleien wachten op warmer weer. Veel valleien blijven nog "blauwgroen".
  Zaterdag 21 april is het bos afgesloten voor doorgaand verkeer zoals op zondagen omwille van de hyacintenjogging. Het vertrek is in Essenbeek om 14u30 maar een deel van het parcours loopt door Hallerbos. 's Morgens zal het dus, zoals op zondagen, rustig zijn in het bos.
 • 20 april: nog geen uitlopende bladeren aan de beuken te bespeuren. De hyacinten krijgen dus extra tijd om tot bloei te komen. Zeker tot het weekend van 28-29 april zal het bos een bezoek waard zijn. En als het nog enkele dagen koud blijft, zal ook het weekend van 1 mei goed zijn om de hyacinten te bewonderen. Door de aanhoudende koude staan ze wel ijler dan andere jaren en de valleien blijven voorlopig "blauwgroen". In de Steenputbeekvallei staan de eerste daslookplanten in bloei.
 • 22 april: ook éénbes en Salomonszegel staan nu al een tijd met bloemknoppen die wachten op warmer weer om open te gaan. Net zoals nog veel hyacinten die nog niet bloeien, vooral in de valleien. Het goede nieuws is dat het volgend weekend zeker de moeite zal zijn om een bezoek aan het bos te plannen.
 • 25 april: het hyacintentapijt is de voorbije dagen iets intenser geworden, maar in de valleien blijft de bloei achter. Als de weersvoorspellingen voor de komende dagen juist zijn (hogere temperatuur), zullen de beuken beginnen uitlopen. Wie een bezoek tot nu toe heeft uitgesteld, zal best niet wachten tot het weekend van 5-6 mei. Elke zonnige dag, en die zijn spaarzaam, is een bezoek aan het bos waard. Een groen scherm met jonge beukenbladen hangt er wel nog steeds niet boven de hyacinten.
 • 26 april: de plateaus liggen er nu mooi blauwpaars bij en de valleien krijgen ook een blauwpaars kleurtje. De beuken in de onderetage staan in blad en dat geeft al een frisgroen scherm in het bos. De grote beuken lopen nog niet uit. Eenbes, gele dovenetel en grote muur staan in bloei.
  Door de vele regenbuien van de voorbije weken zijn een aantal paden modderig. Aangepast schoeisel is een aanrader.
  Met de iets hogere temperatuur zijn ook de langsprietmotten massaal tevoorschijn gekomen. De mannetjes met hun lange voelsprieten maken baltsvluchten bij de uiteinden van de takken waarop een vrouwtje zit. Vrouwtjes hebben iets kortere en dikkere voelsprieten.
 • 29 april: het bos is nu op zijn mooist. Gelukkig met zon deze namiddag. De beuken beginnen uit te lopen. Wie het zonlicht nog op de hyacinten wil zien, mag niet te lang meer wachten om een bezoek te brengen.
 • 1 mei: volop in de mooie periode met een transparant groen scherm van jonge beukenblaadjes boven de hyacinten. Maar elke dag verschijnen er meer bladeren aan de beuken. Wie nog een bezoek wil brengen, komt best eerstdaags naar het bos om van het licht en kleurenspel te genieten. De hyacinten die al een tijdje in bloei staan beginnen te verwelken. In de valleien zullen, net als twee jaar geleden, niet alle hyacinten tot bloei komen.
 • 4 mei: varens steken nu boven de hyacinten uit en doorbreken het paarsblauwe tapijt. De zon geraakt nog met moeite door het bladerdek dat zich stilaan sluit. De jonge beukenbladeren blijven gelukkig nog even transparant. Daslook staat mooi in bloei in de Steenputbeekvallei.
 • 9 mei: op open plekken staan nog bloeiende hyacinten. Maar in het bos zijn de meeste verwelkt. Daslookbloemen blijven de flanken van de Steenputbeekvallei wit kleuren.      
  (wandelkaart voor hyacintenliefhebbers toegevoegd in de rubriek Wandelingen)      

hallerbos 1 mei 2012
Hallerbos 1 mei 2012

Hallerbos 1 mei 2012
Hallerbos 1 mei 2012

  

Bloeigegevens 2011

 • 2011 was een schitterend jaar voor de voorjaarsbloeiers. De mooiste periode voor de hyacinten was van 13 tot 20 april. Heel de periode dat ze in bloei stonden (26 maart - 24 april) heeft het niet geregend. Gedurende ruim twee weken hing er dagelijks een heerlijke hyacintengeur in het bos.
 • beelden van de lente 2011 in het Hallerbos (dubbelklikken op de foto om te vergroten): http://www.hallerbos.be/lentebloeiers/

  Overzicht bloei 2011

 • 4 maart: de eerste narcissen bloeien. 
 • 12 maart: de narcissen staan nu mooi in bloei. De eerste bosanemonen bloeien. Speenkruid en bosbingelkruid bloeien.
 • 16 maart: er bloeien dit jaar duidelijk meer narcissen dan vorig jaar. Het komend weekend zal voor de narcissen het mooist zijn. Wie echter een echt geel tapijt van narcissen wil zien, brengt deze dagen beter een bezoek aan het bos in het provinciedomein van Huizingen.   
  Elke dag verschijnen er meer bosanemonen. Hier en daar duiken de eerste witte tapijtjes op. 
  Het muskuskruid staat bijna in bloei, de slanke sleutelbloem bloeit.
 • 20 maart: eerste bloemetjes van witte klaverzuring in de schaduw van de naaldbomen, maar het zijn vooral de narcissen die het bos nu kleuren. Er bloeien veel meer "paasbloemen" dan vorig jaar. Op de taluds in de holle wegen staat ruige veldbies in bloei. 
 • 25 maart: de narcissen bloeien nog maar ze vallen minder op in het elke dag groter wordend witte tapijt van de bosanemonen.
  Veel paden zijn mooi geel afgeboord met speenkruid dat nu volop bloeit.
 • 26 maart: de eerste hyacinten staan in bloei op het plateau van de Achtdreven. De bosanemonen maken een bezoek aan het bos zeker al de moeite waard. Elke dag worden ze groter en bloeien er meer. Het onopvallende muskuskruid bloeit.
 • 27 maart: de narcissen verwelken, maar intussen bloeit de aardbeiganzerik.
 • 30 maart: de bosanemonen kleuren nu grote stukken van het bos en zeker op een zonnige dag loont het de moeite om een bezoek te brengen. Er verschijnen hier en daar enkele bloeiende hyacinten, maar opvallen doen ze nog niet. In de eikenbestanden lopen hazelaar en vlier uit.
 • 3 april: de eerste echte warme dag gisteren heeft de hyacinten een duwtje gegeven. 't Is niet meer zoeken nu naar bloeiende exemplaren. Op het jaarlijks blauw bos is het nog wachten. Pinksterbloem bloeit, de 4 blaadjes van de éénbes wachten op hun bloem.
 • 7 april: de lentezon geeft de bloemen een serieuze bloeistoot. Op de plateaus ligt nu een wit-paarse gloed in het bos. Elke dag staan er meer hyacinten in bloei. Voor de bosanemonen zijn het nu de mooiste dagen. De esdoorns staan in blad, er hangt al een groen kleurtje boven de bloemen. Maar nog niet in de beukenbestanden. Sinds enkele dagen bloeit het bleeksporig bosviooltje. Voor wie meer dan eens kan komen, is vanaf nu elke zonnige dag een bezoek aan het bos waard.
 • 8 april: het plateau tussen de Achtdreven en de Zesdreven ligt al mooi blauwpaars (driehoek Lorkendreef, Eikendreef, Zwarte Notelaarsdreef). De valleien liggen er nog groen bij. Gele dovenetel en éénbes staan klaar om te ontluiken. Hier en daar verschijnen de bladeren van Salomonszegel. Op de zuurdere bodems staan de bleke bladeren van meiklokjes al klaar.
 • 9 april: gevlekte aronskelk en look-zonder-look bloeien. De bosanemonen zijn stilletjes op de terugweg. Bij veel bloemen zijn bestuivers het stuifmeel komen halen en is de vruchtzetting begonnen. Maar waar ze samen met de hyacinten staan, blijft het een mooi zicht.
 • 10 april: schedegeelster bloeit 
 • 13 april: de mooie periode is aangebroken. De (hoge) beuken beginnen uit te lopen. Boven het paarsblauw van de hyacinten verschijnt het transparant frisgroen bladerdek van de jonge beukenbladeren. Nog niet alle hyacinten bloeien, vooral in de valleien lopen ze nog een beetje achter. Met het warme weer in het vooruitzicht zal het bos het mooist zijn vanaf nu tot midden volgende week.
 • 14 april: het blijft ontzettend snel gaan: intussen bloeien de eerste éénbessen, daslook en lelietjes-der-dalen. Ook gele dovenetel, kleine maagdenpalm en grote muur staan in bloei.
 • 15 april: in de valleien bloeien nog niet alle hyacinten. 's Ochtends hangt er nu wel sinds gisteren een heerlijke geur in het bos. Amandelwolfsmelk, paarbladig goudveil en hangende zegge bloeien. Omwille van de hyacintenjogging zaterdagnamiddag is het bos vanaf deze avond tot zondagavond afgesloten voor doorgaand verkeer. Parkeren tot P8 is mogelijk (verkeersregeling zoals op zon- en feestdagen).
 • 16 april: de aanhoudende droogte en koude nachten houden de beuken even in toom. Als ze de volgende dagen even rustig blijven uitlopen, zal de mooie periode voor de hyacinten met redelijke kans tot donderdag 21 of vrijdag 22 april duren. Het blijft heerlijk geuren in het bos. Langs de paden staan dalkruid en witte rapunzel, maar voorlopig nog zonder bloemen.
 • 17 april: op de glooiingen van de plateaus naar de dalen komen de hyacinten nu ook volop tot bloei. Minder prettig nieuws is dat sinds gisteren de sporen van (natuur)fotografen duidelijk zichtbaar worden. Op verschillende plaatsen langs de paden verschijnen sluippaadjes van enkele meters met platgelopen bloemen. Zonde.
 • 18 april: één van de echt mooie dagen in het bos. Het licht- en schaduwspel op de bloemen is nu op zijn mooist. Maar elke dag valt er ook merkbaar minder licht op de bloemen vanaf nu. Een bezoek mag echt niet te lang uitgesteld worden.
 • 19 april: het bladerdek van de beuken sluit zich beetje bij beetje. Dat zorgt voor een mooi transparant scherm boven de hyacinten, maar ook voor elke dag meer schaduw. Het is een van de prachtigste hyacintenjaren van de voorbije jaren. Al ruim een week zweeft er een bedwelmende bloemengeur in het bos. Ook de naaldhoutbestanden geuren heerlijk door de aanhoudende warmte.
 • 20 april: het licht- en schaduwspel blijft voor betovering zorgen.
 • 21 april: wie komend weekend naar het bos komt, zal nog net genieten van de mooie periode die op haar einde loopt (dit jaar zijn de hyacinten het mooist van 13 tot 20 april). Er liggen nu wel al meer schaduw- dan lichtvlekken over de hyacinten. Zolang de beukenbladeren transparant blijven, is het mooi en zolang het niet regent zal de heerlijke hyacintengeur in het bos blijven hangen. In de Steenputbeekvallei zorgt het daslook voor een diepe lookgeur. Er ligt nog geen wit tapijt, maar er staan wel al heel wat planten in bloei. De lelietjes bloeien intussen. Het dalkruid staat met bloemknoppen.
 • 22 april: het transparant beukenscherm is er nog, maar de lichtvlekken op de bloemen worden schaars. Varens steken boven de hyacinten uit.
 • 24 april: nu de zon niet meer tot aan de bloemen geraakt, is de kleur van de hyacinten niet meer diepblauwpaars, maar licht blauwgrijs aan het worden. Op de flank van de Steenputbeekvallei legt daslook stilaan een wit tapijt.
 • 28 april: het daslook staat mooi in bloei. Boswederik en witte rapunzel bloeien.
 • 5 mei: dalkruid bloeit
 • 8 mei: de mooie periode met de lentebloeiers is voorbij.
   
 • Waarom op de paden blijven? 
  De platgetreden stukken langs de paden en sluipwegjes door de bloemen zijn spijtig genoeg niet meer te tellen. De vegetatie langs de randen van de bestanden wordt zo blijvend beschadigd. Hyacinten maken elk jaar een nieuwe bol en dat kan niet als de bladeren beschadigd worden. Gevolg is dat de randen van de paden jaar na jaar kaler worden. Betreding van planten en bladstrooisel moet zoveel mogelijk vermeden worden. Spijtig dat veel bezoekers niet beseffen dat ze vernietigen waarvoor ze komen: een uitzonderlijk bloementapijt van lentebloeiers.

Bloeigegevens 2010

 • 2010 is geen schitterend jaar voor de hyacinten. De bloei is zeer onregelmatig. Op 28 april vormen de hyacinten op het plateau het gewaardeerde blauwe tapijt, maar de valleien staan nog "groen".
  Heelwat hyacinten komen zelfs niet tot bloei omdat de beuken ze geen kans meer geven. Het is te lang koud geweest dit voorjaar.

  Overzicht bloei 2010
 • Donderdag 18 maart: de eerste narcissen staan in bloei (in 2008 was dat op 7 februari).
  Het wordt dit jaar niet echt een mooi narcisjaar in het bos. Er bloeien duidelijk minder narcissen dan vorig jaar.
  Op 7 april zijn de meeste verwelkt.
 • Zaterdag 20 maart: het speenkruid en de eerste bosanemonen staan in bloei.
  Op 25 april zijn de meeste bosanemonen verwelkt. De mooiste periode in 2010 lag tussen 1 en 18 april.
 • Donderdag 1 april: de eerste hyacinten staan in bloei (in 2008 bloeiden de eerste hyacinten op 26 februari).
  28 april: op het plateau ligt er een mooi blauwpaars tapijt in de beukenbestanden. In enkele valleien (dellen) staan nog niet alle hyacinten in bloei en dat geeft een blauw-groen beeld. 
  De beuken in de onderetage staan in blad. Dat geeft een ijl frisgroen scherm in het bos. In de opperetage beginnen de beukenbladen te ontluiken. Dat wil zeggen dat sinds zondagnamiddag de mooiste periode (7 à 8 dagen) aangebroken is. Elke dag zal nu wat minder zonlicht op de bloemen komen.
  Met wat geluk zal ook het weekend van 1 en 2 mei nog mooi zijn.
  2 mei: boven het blauwpaars tapijt vormen de jonge beukenblaadjes nu een mooi groen transparant glasraam.
  Lang zal dat echter niet meer duren. De beukenbladen zullen het bos in een lange schaduwperiode dompelen.
  3 mei: het bladerdek is volledig gesloten, dat wil zeggen dat de mooie periode weer voor een jaartje voorbij is. De felle regen- en hagelbuien van zondag 2 mei hebben bovendien de bloemen geen goed gedaan.
  Wie de mogelijkheid heeft, brengt best tijdens de week een bezoek aan het bos. Het is dan veel rustiger en gemakkelijker parkeren.
  2010-04-01_hyacinten_1
 • Zaterdag 3 april: de bosviooltjes en het bosbingelkruid staan in bloei.
 • Dinsdag 6 april: de bladeren van vlieren en jonge esdoorns beginnen uit te lopen, het muskuskruid staat in bloei.
 • Donderdag 8 april: de schedegeelster en witte klaverzuring staan in bloei. 
 • Woensdag 21 april: de gele dovenetel staat in bloei.
 • Zondag 25 april: het daslook komt hier een daar tot bloei. 
  7 mei: de bloei van de daslookbloemen verloopt traag, hier en daar komt er een wit daslookveld op de flanken van de Steenputbeekvallei tevoorschijn, maar de volle bloei zal vermoedelijk pas voor na het weekend zijn. Er staan nog veel daslookbloemen in knop.
  20 mei: daslook staat nog in bloei, maar verwelkt stilaan op de eerste bloeiplaatsen 
 • Gaan de beuken door de lange koudeperiode dit jaar later in blad komen? Echt veel later dan vorig jaar zijn ze niet in blad gekomen (25 april)
 • Meer info: pierre.kestemont@belgacom.net

Bloeigegevens 2009 

In 2009 stonden van 22 maart tot 5 april de narcissen in bloei.
Voor de bosanemonen was de mooiste periode van 29 maart tot 12 april.

Voor de hyacinten was de laatste jaren het weekend rond 26 april het best om een bezoekje aan het Hallerbos te brengen. Door de lange koudeperiode in het voorjaar, zijn de hyacinten laat in bloei gekomen. De beste periode lag tussen 10 en 26 april.  Het weekend van 18-19 april was het bos op z'n mooist.

Voor het daslook was de beste periode van 26 april tot 10 mei. 

  

Blauwe bloemenzee mee bewaren?

Je kunt meehelpen om dat mooie blauwe bos te bewaren. Die lentebloeiers verdragen zeer slecht betreding. Door op de wandelpaden te blijven en geen sluippaden (smalle paadjes door de bloemen, meestal met takken dwars over het pad gemarkeerd)  te nemen of te maken, help je mee het bos en de vegetatie beschermen.
In deze periode is het vooral een uitdaging voor de natuurfotografen om op de paden te blijven. Spijtig dat velen niet vooraf informeren naar de toegankelijkheidsregeling in het bos en voor veel stukgetrapte bloemen zorgen.

Begin april 2010 worden in het bos de nieuwe toegankelijkheidsborden aangebracht. Een aantal sluipwegen worden afgesloten met takkenhopen en de melding 'bescherming fauna en flora, doorgang verboden'.

Tijdens de bloeiperiode van de hyacinten zijn er verschillende open wandelingen in het Hallerbos onder leiding van een natuur- of bosgids.